Vier Chinees Nieuwjaar bij Chung

Categories

Hoewel we oud & nieuw net achter de rug hebben, is er alweer een nieuwjaarsfeest in aantocht: het Chinees Nieuwjaar! Dit feest wordt ook wel het Chinese Lentefestival genoemd en vindt dit jaar plaats op 28 januari.

Het Chinees Nieuwjaar valt altijd op de eerste dag van de eerste maanmaand, en heeft daardoor elk jaar een andere datum. Het feest wordt vaak traditioneel gevierd met drakendansen en leeuwendansen. Ook is er vuurwerk. Volgens legenden was er vroeger een mensetend prooidier, Nian genaamd, dat ongemerkt huizen binnendrong. De Chinezen ontdekten al snel dat het sluwe beest gevoelig was voor harde geluiden en de kleur rood. Explosies, vuurwerk en roodgekleurde spullen zorgden ervoor dat Nian de huizen voortaan oversloeg. Deze gebruiken hebben geleid tot de huidige Chinese nieuwjaarsvieringen. Daarnaast staat elk Chinees Nieuwjaar in het teken van een dier uit de Chinese dierenriem. Komend jaar is dat de haan. Elk kind dat tussen 28 januari 2017 en 15 februari 2018 geboren wordt, krijgt de haan als sterrenbeeld.

Ook in Restaurant Chung vieren we het Chinees Nieuwjaar. Onze chef Chung vertelt: “Tijdens dit feest gaan we terug naar onze roots. We eten vaak verse vis en schaal’- en schelpdieren. Bepaalde woorden en klanken uit deze gerechten rijmen namelijk op bepaalde voorspoedspreuken. Het Chinese woord voor vis is bijvoorbeeld Yu, dat betekent overvloed en rijkdom. Dit jaar hebben we ook weer een heerlijk menu samengesteld, met onder andere flensjes met pekingeend en YuSheng, een typisch nieuwjaarsgerecht.”

Naast lekkernijen zijn er nog meer gebruiken bij het Lentefeest: “We wensen elkaar ook ‘de beste wensen.’ Die wensen bestaan vooral uit een gezond nieuwjaar, een succesvol zakenjaar, een welvarend jaar, enzovoorts. Voor oudere mensen staat gezondheid natuurlijk voorop. Zij wensen de jongere generatie vaak een succesvol en vruchtbaar nieuwjaar toe, met de bedoeling dat er nog een paar kleinkinderen of neefjes en nichtjes bijkomen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd in de familie!” En hoe Chung verder het Chinees Nieuwjaar viert? “Dit is de eerste keer dat ik met onze kleine het feest vier. Dat is echt een toegevoegde waarde aan het samenzijn met de gehele familie!”

Nieuwsgierig geworden naar het Chinees Nieuwjaar? Kom het met ons vieren op 28 januari in Restaurant Chung!